Moeite met opstarten

moeite met opstarten

Geschreven door: Peter Haasdijk

πŸ‡³πŸ‡± Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, πŸƒβ€β™‚οΈ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby πŸ›« Onboarding πŸŽ“ Leerplatform πŸ‘¨β€πŸ’» Online vergaderen #Onboarding-menéér πŸŽ“ Co-founder Learning Innovators
ξ‚Œ
ξ₯
ξ€₯

8 september 2021

Moeite met opstarten heb ik eigenlijk nooit gehad. Maar nu?

Loslaten

De eerste vakantieweek liep ik met mijn gezin een stukje van de Stubaier HΓΆhenweg, 4 dagen van hut naar hut op 2600m – 3000m hoogte. In die week werd ik volledig uit mijn comfortzone gehaald. Ik heb noodgedwongen van alles leren loslaten: Mijn vrees voor hoogtes (ik noem dat zelf diepteangst), mijn dochter van 12 op de soms wel erg smalle en steile stukken, mijn 24/7 liefde voor de smartphone (want nergens verbinding). Mijn hardloopblessure, de achillespees, liet ik eveneens los. Daar had ik eigenlijk helemaal geen last van in die week. Alleen het paragliden was net even teveel van het goede. Teveel diepte.

Wat is dat goed geweest! En wat heerlijk, al die ruimte in mijn hoofd.

Maar na nog eens twee weken op een camping in het Zillertal te hebben vertoefd mag ik toch weer aan het werk. En ik heb me toch een partij moeite met opstarten …
Misschien toch wat teveel losgelaten?

Hoe vergaat het jou?

Opstarten

Start Me Up (The Rolling Stones, Tattoo You, 1981).
Openingsnummer tijdens concerten en gebruikt in 1995 in de radio- en televisie reclame voor Windows 95.

opstarten

Ik sprak na de vakantie al een aantal mensen die, net als ik, in meer of mindere mate moeite hebben met het weer opstarten. Gecombineerd met het weer fysiek aanwezig moeten zijn, wat voor een aantal geldt, is dat net te veel verandering. Dat maakt het opstarten nog lastiger. Hiervoor krijg je zelfs van een tophit van een Britse rockband niet voldoende energie. Veel dingen gaan natuurlijk ook anders na zo’n ingrijpende periode. Mocht jij dit ook ervaren, en wil je die ‘herstart’ periode voor je medewerkers zo kort mogelijk houden, dan is het wellicht een goed idee ze daar bij te helpen. Dit werkte voor mij:

Ik zocht en kreeg hulp vanuit mijn netwerk. De eerste twee weken planden we de agenda propvol met afspraken waarvan ik wist dat die wederzijds energie gingen genereren: Netwerken, vakantieverhalen delen, acquisitie, enz..

Informatie over waar je jouw mensen mee kunt helpen komt uit je eigen bedrijf en is altijd uniek. Als je het lastig vindt om dat te achterhalen, probeer het dan bijvoorbeeld eens op deze manier.
Met deze ‘Onboarding Game’ inventariseren mijn klanten en ik samen wat er nu daadwerkelijk al gebeurt. We analyseren wat werkt en wat niet en we ontwerpen de gewenste situatie. Dat kan voor het moment van indiensttreding, de onboarding, maar ook voor bijv. promotie, overplaatsing en voor een tijd van afwezigheid.
Het resultaat van de analyse is een routekaart met activiteiten waar jij weer mee verder kan om de ‘herstart’ vorm te geven en de periode zo kort mogelijk te houden.

Het kan geen kwaad om dit onderwerp op de agenda te zetten. Zelfs wanneer je al gebruik maakt van een structureel onboarding programma is het de moeite waard die eens tegen het licht te houden. Goed personeel is te belangrijk. Ik zeg altijd maar: Heb je ze, hou ze dan.

 

foto 1: eigen foto, Maierspitze (2781m), gepubliceerd met toestemming van Melissa.
foto 2: eigen foto, Peiljoch (2676m)

Dit vind je misschien ook leuk …

De kracht van games bij leren!Β 

De kracht van games bij leren!Β 

Games, van oorsprong puur tijdverdrijf, zijn voor het zakelijke gebruik inmiddels uitgegroeid tot uiterst krachtige leermiddelen. Je komt ze tegenwoordig in allerlei vormen tegen. In deze blog duik ik nog maar eens in de kleurrijke wereld van educatieve games. Ik verken de verschillende types, de unieke voordelen die ze bieden in leeromgevingen, en hoe je ze effectief integreert in je leerontwerp. En tot slot, een kijkje in een aantal praktijkvoorbeelden!

Van visie naar keuze: LMS/LXP

Van visie naar keuze: LMS/LXP

Wil je succesvol zijn met je academie, dan zijn een duidelijke visie en concrete doelen, zoals vaardigheidsontwikkeling, innovatie stimuleren of de bedrijfscultuur versterken, randvoorwaardelijk.

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo πŸ‘‹
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.