Je had halverwege september je tweede (sollicitatie) gesprek. Op een vrijdagmiddag bij een hotel in Vianen met Henk. Dat heb je blijkbaar goed gedaan want op 1 oktober tekende je de arbeidsovereenkomst met het bedrijf: Op 1 november kon je beginnen.

businesscase onboarding

Wanneer je te maken krijgt met ongewenst verloop van personeel word je, net als Pieter, ongetwijfeld wat onrustig. Als afdelingsmanager of als manager van de HR afdeling wordt je immers dagelijks geconfronteerd met de gevolgen ervan voor je bedrijf. En natuurlijk wil je daar wat aan doen.

Clubs die verloop willen beperken en nieuwe medewerkers snel willen laten meeproduceren, steken energie in ‘onboarding'. Wie het serieus aanpakt, ontwerpt daarvoor een leerarrangement met bouwstenen die klaar liggen. Komt er een nieuw mens aan boord, dan trek je wat zij nodig heeft uit de kast en ín een lms. Hoe ziet zo’n ontwerp eruit?

angst

Pieter werkt nu zo’n zeven jaar als HR Manager bij Nellens Techniek, een middelgroot installatiebedrijf met 35 man personeel. Dit bedrijf levert innovatieve oplossingen voor toegangscontrole en beveiliging. Nellens wil flink gaan uitbreiden, de zaken gaan goed. Misschien een beetje te goed …

tooling

Wanneer ik pitches zie over onboarding gaat het te vaak over de tooling die daarbij wordt gebruikt. Dat komt omdat nog te veel organisaties de indruk hebben dat, wanneer ze maar de juiste tooling inzetten, zij ineens verzekerd zijn van succesvolle en betrokken medewerkers. Ik geef toe: Ook ik maak me daar nog wel eens schuldig aan.