Wat is Moodle?

wat is moodle

Auteur: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér

24 maart 2020

Moodle is niet voor niets het meest populaire open source leerplatform ter wereld. Steeds meer bedrijven en instellingen kiezen er voor hun training- en onderwijsbehoeften te laten ondersteunen door dit flexibele en toekomstvaste LMS.

Wat is open source

Moodle is een ‘open source’ leerplatform.

‘Open source’ wil zeggen dat de code, de taal waarin de software geschreven is, openbaar is en dat iedereen deze gratis mag gebruiken. Je kunt van de website Moodle.org het hele pakket gewoon downloaden en zelf op een server installeren. Daarna kun je het naar je eigen smaak inrichten en er cursisten in toelaten. Er is geen eigenaar die je een rekening zal sturen voor licentiekosten.

Moodle biedt je alle standaardfuncties om een cursus te maken waarin digitale bronnen staan in de vorm van tekst, beeld, video en animaties. Ook zijn er digitale leeractiviteiten te kiezen waarmee de cursisten zichzelf toetsen, met andere cursisten of docenten communiceren, of een product kunnen maken. Denk daarbij aan Toetsen, Forums of een Wiki (een website binnen de cursus met informatie die cursisten zelf verzamelen). Moodle biedt de puzzelstukken waarmee je een eigen cursus kunt ontwerpen op basis van een visie op didactiek in jouw kennisdomein. Daarnaast biedt Moodle functies die nodig zijn om cursisten in te schrijven en bij te houden wat ze in de cursus doen.

Waarom Moodle gebruiken

Het is gratis. Dat wil zeggen, het pakket is gratis. Hosting, installatie, onderhoud en het leren werken met Moodle, zijn dat niet. Je investeert in geld om ondersteuning in te kopen of in tijd om veel zelf te doen. Je hoeft in elk geval geen dure licentie af te sluiten.

Het is gemakkelijk te leren. Moodle is opgezet vanuit de gedachte dat iedereen die leermateriaal ontwikkelt, ook zonder ICT-expertise, een cursus kan maken.

De leeromgeving biedt je veel ontwerpvrijheid. Het schrijft geen standaardopbouw voor. Je kunt alles instellen naar je wensen. Je zet aan wat je wilt gebruiken. De rest blijft onzichtbaar. Wil je een extra functie toevoegen, dan is de kans groot dat iemand op de wereld daar al een plug-in voor ontwikkeld heeft die je veelal gratis kunt aanschakelen.

Moodle is stabiel. Dat wil zeggen dat het goed onderhouden wordt door een wereldwijde community die steeds probeert het pakket te verbeteren en aan te sluiten bij de wensen van de gebruikers. Er zit geen bedrijf achter dat van de ene op de andere dag besluit te stoppen met onderhoud aan het pakket.

moodle op capterra

Bron: Capterra, april 2021.

Dit vind je misschien ook leuk …

Het leerplatform in het onderwijs

Het leerplatform in het onderwijs

Het leerplatform in het onderwijs - Er kan meer dan je denkt! En Kees Koopman kan het weten. Hij doceert aan de CSG...

Onboarden met Moodle

Onboarden met Moodle

Onboarden met Moodle Elke jaar stromen, naast nieuwe leerlingen, ook nieuwe collega’s de school binnen. Elke school en...

MoodleMoot Benelux 2022

MoodleMoot Benelux 2022

Voor alle Moodle fans in Belgie, Nederland en Luxemburg: De MoodleMoot Benelux 2022 vindt plaats in maart en wordt...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.