Als een kip zonder kop naar online?

kip zonder kop

Geschreven door: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér 🎓 Co-founder Learning Innovators

24 maart 2020

Online vergaderen, webinars, onderwijs op afstand. Het zijn inmiddels belangrijke onderdelen van onze dagelijkse routine.

Als gevolg van de coronacrisis grijpen we massaal naar tools als Zoom en Skype voor het onderhouden van onze contacten. Zakelijk willen we meer dan een-op-een contacten onderhouden. We willen informatie delen, opleidingen verzorgen, medewerkers opleiden of inwerken. En ook zakelijk willen we zo snel als mogelijk een oplossing hebben waarmee we verder kunnen met waar we tot voor kort mee bezig waren.

De te nemen hindernis

Maar …

Wat offline werkt, werkt niet altijd in de online wereld.

Jouw actie

Wellicht is het daarom verstandig om niet direct online vervanging te gaan zoeken voor je offline activiteiten. Kijk vooral eerst eens naar:

  • De voorkeur van je klant / werknemer / ….
  • Het proces (dat je moet veranderen) in de online wereld.
  • De samenstelling van het arrangement dat je aanbiedt.

Want …

Waar je activiteit plaatsvindt en waarmee dit gebeurt zijn slechts twee elementen in het totale arrangement dat je aanbiedt. Enkele andere belangrijke vragen die je moet beantwoorden zijn:

  • Wat is de beste manier om je doel te bereiken.
  • Waaruit bestaat je aanbod.
  • Wat is de sociale context.
  • Wanneer plan je de activiteit.

Nadat je hebt gekeken naar de (bijgestelde) doelstellingen van je organisatie en deze evt. hebt geherdefinieerd, stem je de overige elementen hierop af.

Isabelle Langeveld (Helder & Wijzer, zij bedacht het ‘Blendwiel’) schreef daar dit artikel over. Het gaat in dit artikel over onboarding en hoe je verschillende ‘leerdoelen’ daarbij ontwerpt met het Blendwiel.

Het resultaat

Welke tooling je gebruikt (waar, waarmee) is dus onderdeel van een geheel dat moet passen bij mens én organisatie. En als dat lukt heb je een effectief proces of arrangement gecreëerd dat is afgestemd op de voorkeuren van de mens of organisatie waar je het voor doet.

Even terug naar de eerste alinea.

Ben jij op zoek naar een online oplossing voor vergaderen, een workshop of lessen geven, sollicitatiegesprekken voeren, een consult geven, enz.? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar het leermanagement systeem Moodle en het webconferentie systeem BigBlueButton. De kans is groot dat, wanneer je de stappen hierboven hebt gelopen, je met (een combinatie van) deze open source oplossingen je doelstellingen kunt bereiken.

Dit vind je misschien ook leuk …

Mooiste opdracht ooit

Mooiste opdracht ooit

Ik mocht, samen met een fantastisch team, werken aan tal van innovatieve leerinterventies voor de opleiding van Officieren van Justitie.

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.