Podiumvrees, hoe kom je er vanaf?

podiumvrees

Geschreven door: Peter Haasdijk

πŸ‡³πŸ‡± Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, πŸƒβ€β™‚οΈ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby πŸ›« Onboarding πŸŽ“ Leerplatform πŸ‘¨β€πŸ’» Online vergaderen #Onboarding-menéér πŸŽ“ Co-founder Learning Innovators
ξ₯
ξ€₯

24 maart 2022

Podiumvrees, hoe kom je er vanaf?

Op dinsdag 15 maart mocht ik tijdens de MoodleMoot Benelux 2022 een verhaal te vertellen over competenties en leerlijnen. Voor een zaal van ca. 70 mensen (ik rekende op 30). En dat was me toch leuk om te doen!

Waarom vertel ik dit? Een persoonlijk verhaal dat ik met je wil delen.

Vanaf mijn 25e jaar heb ik podiumvrees. Ik had daar echt veel last van en probeerde er dus van alles aan te doen. Maar die angst heeft zich, via een tweetal voor mij traumatische ervaringen, zo diep geworteld, dat zelfs middelen als hypnotherapie geen uitkomst boden. Ik vermeed het podium, de spanning (ook vooraf) ging ernstig ten koste van mijn prestaties, er was sprake van persoonlijk lijden.

Eenmaal zelfstandig, een paar jaar later, ging ik opnieuw het gevecht aan. Immers, als zelfstandige is het niet heel handig wanneer je niet eens in staat bent om voor een groep te pitchen.
Ik werd lid van BNI Mars. BNI is een netwerkorganisatie, strak georganiseerd, met als mantra “Geven loont”. Wekelijks komen leden bijeen tijdens een netwerkontbijt met een vaste agenda:

  • Een netwerktraining.
  • Pitchen door leden 😬.
  • 10′ Presentatie van één van de leden 😬.
  • Een rondje positieve bijdragen, waarbij elk lid iets vertelt over de bijdrage van afgelopen week 😬.
  • GastenoriΓ«ntatie.

BNI was echt een goede zet voor mij. Ik leerde er o.a. beter pitchen en, belangrijker, spreken voor de groep.

Peter vertelt

De afgelopen twee jaar gaf ik gastlessen, organiseerde ik zelf diverse webinars of was te gast bij die van een ander. Met Pluvo nam ik regelmatig podcasts op en hoste kennissnacks via Zoom. Alles online, via verschillende media.

Die twee jaar Pluvo en Learning Innovators hebben mij verder geholpen in de strijd tegen mijn πŸ‘».

En daar zit nou het bruggetje tussen mijn persoonlijk verhaal en (online) leren:

Wanneer je de juiste middelen inzet, welke aansluiten bij de behoefte c.q. voorkeuren van de lerende, kun je heel veel bereiken.

Wat had ik op mijn 25e een profijt gehad van bijv. een presentatie training in VR!

Dit vind je misschien ook leuk …

De kracht van games bij leren!Β 

De kracht van games bij leren!Β 

Games, van oorsprong puur tijdverdrijf, zijn voor het zakelijke gebruik inmiddels uitgegroeid tot uiterst krachtige leermiddelen. Je komt ze tegenwoordig in allerlei vormen tegen. In deze blog duik ik nog maar eens in de kleurrijke wereld van educatieve games. Ik verken de verschillende types, de unieke voordelen die ze bieden in leeromgevingen, en hoe je ze effectief integreert in je leerontwerp. En tot slot, een kijkje in een aantal praktijkvoorbeelden!

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo πŸ‘‹
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.