Onboarden met Moodle

onboarding game

Auteur: Kees Koopman

Eigenaar bij EduSparx | Passie voor leren Coördinator Onderwijs & ICT, seniordocent natuurkunde, E-learning & Moodle-specialist

16 september 2021

Onboarden met Moodle

Elke jaar stromen, naast nieuwe leerlingen, ook nieuwe collega’s de school binnen. Elke school en instelling heeft een eigen manier gevonden om hen op een goede manier ‘aan boord’ te laten komen: kennismakingsbijeenkomsten, veel papierwerk, ontmoetingen etc..

Moodle als onboardingsinstrument

Met een pakket als Moodle heb je ook op onboarding-gebied een prachtige tool in handen om een en ander te ondersteunen. En dan doel ik niet alleen op het beschikbaar stellen van documenten, maar ook een kennismaking met het gebouw (VR-tour), met de collega’s (videopresentatie) en met de mores van de organisatie.

Je kunt met behulp van groepen informatie delen op basis van een doelgroep (Moodle > Groepen). En die informatie is wellicht ook interessant voor bestaande collega’s die alweer wat jaren meelopen. En voor stagiairs die op gezette tijden de school binnenstromen. Het forum kun je gebruiken voor vragen en onderlinge kennismaking en je kunt de directie vragen om een welkomstboodschap op te nemen. Afhankelijk van de keuzes en voortgang van de nieuwe collega kun je vervolginformatie beschikbaar stellen en wellicht de buddy alvast koppelen aan deze instromende medewerker. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Eén pakket

Een van de voordelen is ook dat de nieuwe collega’s alvast kennismaken met de look, feel & mogelijkheden van het digitaal platform van de school. Kunnen ze dan direct zelf mee aan de slag!

Onboarding voor docenten én leerlingen

Natuurlijk gaat het bij ‘onboarding‘ om veel meer dan hierboven alvast genoemd. Het begint al bij de visie van de school, met de vraag wie er nodig is, welke kennis, kunde en skills nog ontbreken, hoe de nieuwe medewerker daarin past, de juiste vacature-tekst, de sollicitatiegesprekken etc. etc..

Bovendien is het gebruik van Moodle ook handig voor collega’s die niet in de augustus-batch binnenkomen; zij hebben recht op dezelfde informatie en ‘inwijding’.
En als je iets meer brainstormt, dan kom je bij het idee 💡 dat ook nieuwe brugklasleerlingen moeten ‘onboarden’.

EduSparx

Dit bericht verscheen eerder in één van de nieuwsbrieven van EduSparx. Wil jij die ook ontvangen, klik dan hier.

Dit vind je misschien ook leuk …

Het leerplatform in het onderwijs

Het leerplatform in het onderwijs

Het leerplatform in het onderwijs - Er kan meer dan je denkt! En Kees Koopman kan het weten. Hij doceert aan de CSG...

MoodleMoot Benelux 2022

MoodleMoot Benelux 2022

Voor alle Moodle fans in Belgie, Nederland en Luxemburg: De MoodleMoot Benelux 2022 vindt plaats in maart en wordt...

Moeite met opstarten

Moeite met opstarten

Moeite met opstarten heb ik eigenlijk nooit gehad. Maar nu? Loslaten De eerste vakantieweek liep ik met mijn gezin een...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.