Buddysysteem tijdens onboarding: vergrote kans op succes

Buddysysteem

Geschreven door: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér 🎓 Co-founder Learning Innovators

6 mei 2024

Het starten met een nieuwe baan kan erg spannend en overweldigend zijn. Als bedrijf kun je verschillende dingen doen om het onboardingsproces zo makkelijk en soepel mogelijk te laten verlopen, het inzetten van een buddysysteem bijvoorbeeld. Dit kan van doorslaggevende aard zijn voor de succesvolle integratie van nieuwe medewerkers.

Wat doet een buddy?

Een buddy is het eerste aanspreekpunt, een soort gids die helpt bij het wegwijs maken in de organisatie. Hij of zij bevordert de sociale integratie, biedt emotionele steun en fungeert als brug tussen de nieuwe medewerker en de organisatie. Dit alles draagt bij aan een positieve ervaring, wat uiteindelijk weer leidt tot een hogere medewerkerstevredenheid en -behoud.

Een buddy begeleidt nieuwe medewerkers tijdens het onboardingsproces, maar is niet verantwoordelijk voor de resultaten van nieuwe medewerkers of het opstellen van doelen.

Voordelen van het buddysysteem

Er zitten verschillende voordelen aan het buddysysteem voor nieuwe medewerkers. Denk hierbij aan:

• Meer vertrouwen in zichzelf en meer plezier in het werk door de juiste ondersteuning.
• Snellere productiviteit door goede integratie.
• Stimulering van creativiteit en innovatie door waardevolle feedback.
• Sneller het gevoel van acceptatie door de band met de organisatie.
• Effectiever communiceren met de organisatie door het creëren van een aanspreekpunt.

De voordelen voor het bedrijf zijn hogere retentiecijfers, hogere tevredenheid onder de medewerkers, hogere productiviteit en een succesvoller onboardingsproces. Ook voor de buddy zelf zitten er voordelen aan. Denk aan de ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden en de mogelijkheid om iemand succesvol te helpen integreren.

Er zijn enkele randvoorwaarden om jouw buddysysteem te laten slagen. Zo is het belangrijk om een buddy zorgvuldig uit te kiezen, niet iedere medewerker is hier even geschikt voor. Een goede buddy beschikt minimaal over bepaalde competenties. Ook is een goede match tussen medewerker en buddy belangrijk. Daarom is het voor grotere organisaties interessant om een buddyprogramma op te zetten waarbinnen je medewerkers zorgvuldig selecteert en opleidt.

Stappenplan buddysysteem implementeren

Het opzetten van een effectief buddysysteem vereist zorgvuldige planning en uitvoering. Hier zijn de belangrijkste stappen:

1. Bepaal wat je wil bereiken met het buddysysteem. Bijvoorbeeld het versnellen van de
integratie van nieuwe medewerkers, het versterken van de bedrijfscultuur en/of het verhogen van de medewerkerstevredenheid.
2. Kies ervaren en communicatief sterke medewerkers als buddy. Zij moeten andere medewerkers goed kunnen begeleiden en goed zijn ingevoerd in de bedrijfscultuur.
3. Zorg dat elke geselecteerde buddy training krijgt in de vaardigheden die nodig zijn voor het effectief ondersteunen en begeleiden. Denk aan communicatie, feedback geven en conflictoplossing.
4. Bedenk een manier om elke nieuwe medewerker te koppelen aan de meest geschikte buddy. Je matcht daarbij op basis van afdeling en functie, maar ook op ervaring, persoonlijkheid en andere relevante criteria.
5. Start direct met het meten van de effectiviteit van je buddysysteem. Bijvoorbeeld door middel van enquêtes onder deelnemers of het monitoren van prestaties en tevredenheid van nieuwe medewerkers.
6. Gebruik de feedback om het programma continu te verbeteren.

Het resultaat van dit systeem is een positieve ervaring voor nieuwe medewerkers, versterking van de bedrijfscultuur en verhoging van de medewerkerstevredenheid. Dit leidt tot een lager verloop (retentie), betere prestaties en maakt het een waardevolle investering voor elke organisatie die streeft naar continuïteit en groei.

Heb jij al eens overwogen een buddysysteem te integreren bij jouw organisatie?

Dit vind je misschien ook leuk …

Van visie naar keuze: LMS/LXP

Van visie naar keuze: LMS/LXP

Wil je succesvol zijn met je academie, dan zijn een duidelijke visie en concrete doelen, zoals vaardigheidsontwikkeling, innovatie stimuleren of de bedrijfscultuur versterken, randvoorwaardelijk.

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.