Agile leiders door Action Learning

Agile leiders door Action Learning

Geschreven door: Jos Grob

Jos Grob MBA MALC, Nijkerk. Oprichter Vollekr8. Trainingen | Interim Professionals | Coaching

31 mei 2022

Agile leiders door Action Learning

In de huidige wereld van snelle veranderingen moeten organisaties zich blijvend ontwikkelen. Voortdurende aanpassing is de enige manier om te blijven groeien en versneld werkwijzen en processen aan te passen.

Action Learning versterkt Agile transformaties!

Flexibele leiders zijn nodig om nieuwe normen door oude aannames in twijfel te trekken, vragen te blijven stellen en anderen actief aan te moedigen hetzelfde te doen.

Volgens Bill Joiner en Stephen Josephs (Leadership Agility) vereist wendbaarheid flexibiliteit in vier competenties, die op drie niveaus worden toegepast: individu, team en organisatie:

  • Context-setting (selecteren en kaderen van problemen)
  • Stakeholdermanagement (begrijpen en afstemmen van de belangrijkste belanghebbenden)
  • Creativiteit (oplossen van complexe problemenvraagstukken)
  • Ervaringsgericht leren

Agile leiders dagen hun teams uit om vanuit verschillende perspectieven een ​​praktijkvraagstuk te onderzoeken en vanuit nieuwsgierigheid en creativiteit tot innovatieve, baanbrekende oplossingen te komen. Voor deze leiders (en teams) worden zowel mislukkingen als successen gezien als leermomenten, die het continu leren in een organisatie bevorderen.

Agile leiders streven er dus naar om in teams een gemeenschappelijk begrip voor problemen te vinden, waardoor ze een gedeeld doel en oriëntatie krijgen. Ze zoeken naar oplossingen die de uitdaging echt aanpakken, zonder rekening te houden verborgen agenda’s. Experimenteren en falen wordt niet langer gevreesd maar omarmd en gezien als een kans om te excelleren.

Hiervoor worden verschillende Agile-methoden ingezet, zoals Lean, Design Thinking, Action Learning & Agile. De verbinding tussen deze methoden is visueel weergegeven in onderstaand procesmodel:

Agile leiders door Action Learning

Agile werken is geen wondermiddel waarmee je in één klap al je vraagstukken oplost. Wat is het dan wel? Als je Agile goed activeert, maakt het je team innovatiever en creatiever. Je kunt sneller oplossingen ontwikkelen, zodat je goed in kunt spelen op het v verhogen van de medewerkers- en klanttevredenheid, sneller kunt anticiperen veranderingen in de markt en of de vraag van de klant.

Maar hoe zorg je er als leidinggevende, HR of coach er voor dat teams meer zelfsturend of Agile worden en blijven? Want urenlang praten over Agile-Lean termen levert niets op. Hoe zorg je dan dat deze ontwikkeling leidt tot een hogere wendbaarheid, eigenaarschap en betere resultaten?

Ons advies? Laat je faciliteren en begeleiden door een Senior Action Learning Coach en maak in co-creatie een roadmap, ontwikkel leiderschapsprincipes, beschrijf nieuwe werkwijzen en coach/train de medewerkers om de Agile-mindset te ontwikkelen. Een aanpak die garant staat voor snel toepasbare en praktische handvatten en borging van nieuw gedrag voor de langere termijn.

Actief Samen Agile met collega’s. Wat heb jij nodig om vol in je kracht te komen?

Jos Grob MBA MALC

Dit vind je misschien ook leuk …

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.