Vergelijking Virtual Classroom – BigBlueButton

labbu cursus met bigbluebutton

Geschreven door: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér 🎓 Co-founder Learning Innovators

17 juli 2020

In Learning Innovators, een groep op Facebook, vraagt Henny Hoekstra van Pluvo zich in dit artikel hardop af: “Hoe kies je de goede tools en hoe geef je effectief les in een Virtual Classroom?”. Een goed artikel met een aantal nuttige tips dat ik graag hier met je deel. Op een van de tips zoom ik graag even in.

Vergelijking Virtual Classroom

Henny verwijst onder andere naar deze pagina op G2.com, die volgens eigen zeggen ‘s werelds grootste tech marktplaats is voor bedrijven. Je vindt daar o.a. software reviews en natuurlijk staan Zoom en Cisco Webex Meetings op nummers 1 en 2 (satisfaction, popularity én G2 score).

BigBlueButton

Gelukkig ontbreekt BigBlueButton niet in dat lijstje en dat is waar ik graag even op inzoom. Bij het grote publiek is BigBlueButton minder bekend dan een aantal andere genoemde producten. De belangrijkste reden daarvoor is dat commerciële alternatieven het product zo breed mogelijk willen uitzetten. Met meerdere toepassingen zoals bijvoorbeeld beeldbellen en online vergaderen, wat overigens niet wil zeggen dat BigBlueButton dat niet kan, integendeel. BigBlueButton is open source en richt zich op een heel specifieke doelgroep. Zij profileert zich dan ook nadrukkelijk enkel als Virtual Classroom. Daarbij is ze van mening dat leermiddelen als een Virtual Classroom moeten aanvoelen als onderdeel van het leerplatform. Ze focust op integratie met bekende en minder bekende platforms en stelt o.a. API’s beschikbaar waarmee developers zelf aan de slag kunnen. Zelf ervaar ik dagelijks de integratie met Moodle, welke is gerealiseerd via plugins.

Online vergaderen

Wat maar weinig mensen weten, is dat BigBlueButton eigenlijk helemaal geen leerplatform nodig heeft. Ook zonder de integratie daarmee bewijst ze haar waarde als online vergaderplatform. Je kunt er audio- en videogesprekken mee voeren, presentaties geven of openbare of privé chatgesprekken mee voeren. Alles en meer wat andere software voor online vergaderen aan functionaliteit biedt, met een iets andere aanpak. Als bedrijf c.q. aanbieder installeer je de applicatie op je eigen server, gebruikers hoeven geen software te installeren of een account aan te maken. Je maakt dus ook geen gebruik van de server (veelal in een ander land) van een ander, zoals bij de commerciële alternatieven wel het geval is. Als je daar moeite mee hebt is BigBluebutton een heel goed alternatief. Met Labby gebruik ik BigBlueButton als Virtual Classroom én als online vergaderplatform. Inmiddels heb ik, ondanks dat Labby geen andere relatie met BigBlueButton heeft dan die van gebruiker, ook een aantal klanten hiermee mogen helpen. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden dan laat ik je graag wat zien.

Dit vind je misschien ook leuk …

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.