Onboarding roadmap, in 2 uur gemaakt en afgestemd

onboarding game

Auteur: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér

8 april 2021

Een onboarding roadmap maken en afstemmen in twee uur? Soms kan het echt. Met behulp van de onboarding game van Labby.

Het is een hele toer om goed in beeld te brengen wat er allemaal gebeurt in een organisatie om nieuwe medewerkers op weg te helpen. Toch heb je een goed overzicht nodig van de diversiteit aan activiteiten die her en der al plaatsvinden. Als basis voor een goed gestructureerd onboarding programma.

Onboarding game

Voor Labby maakte ik een serious game in de vorm van een kaartspel. Het is te spelen met prospects en klanten om te kunnen analyseren welke activiteiten er waar/wanneer nu al plaatsvinden, in beeld te brengen hoe het proces er uit kan komen te zien en om de gap analyse te maken.

Analyse

Het spel blijkt een enorm effectieve manier voor dergelijke analyses. Met name bij het ontwerpen van de gewenste situatie, waar je te maken hebt met veel stakeholders, bewijst het zijn waarde. De ‘spelers’ moeten met elkaar in gesprek met als gevolg dat een aantal voorwaarden, afhankelijkheden en aannames vrijwel direct worden benoemd. Meer dan eens kreeg ik verbaasde reacties over wat er op die manier al binnen één á twee uur was bereikt. En dat daar instemming over is.

Als ik kijk naar de verschillende programma’s dan zie ik veel overeenkomsten. De vorm verschilt natuurlijk, net als de mate van volwassenheid van het programma, maar veel activiteiten komen iedere keer terug. En toch zitten er altijd weer een paar heel specifieke tussen. Een standaard onboarding checklist werkt daarom niet. Het kaartspel bevat om die reden een flink aantal blanco kaarten.

Onboarding roadmap maken

Op het leerplatform van Labby vind je een microlearning over dit onderwerp. Deze is vrij toegankelijk en heet ‘Onderdelen van onboarding‘.

Wil jij het huidige inwerkproces in kaart brengen of een nieuwe roadmap ontwerpen? Een spelsessie beslaat maximaal een dagdeel (vier uur), incl. voorbereiding, begeleiding en uitwerking van het eindresultaat in A0 PDF formaat. Een spelronde (het spelen) duurt maximaal twee uur. Reserveer (gratis) 45 min. in de agenda voor een intake, dan bespreken we de mogelijkheden.

Onboarding Game

Maximum aantal deelnemers: 6

Locatie: incompany of online

Prijs: € 360,- excl. BTW

Dit vind je misschien ook leuk …

Onboarden met Moodle

Onboarden met Moodle

Onboarden met Moodle Elke jaar stromen, naast nieuwe leerlingen, ook nieuwe collega’s de school binnen. Elke school en...

Moeite met opstarten

Moeite met opstarten

Moeite met opstarten heb ik eigenlijk nooit gehad. Maar nu? Loslaten De eerste vakantieweek liep ik met mijn gezin een...

0 reacties

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.