Onboarding roadmap, in 2 uur gemaakt en afgestemd

onboarding game

Geschreven door: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér 🎓 Co-founder Learning Innovators

8 april 2021

Een onboarding roadmap maken en afstemmen in twee uur? Het kan echt. Met de onboarding game van Labby.

Het is een hele toer om goed in beeld te brengen wat er allemaal gebeurt in een organisatie om nieuwe medewerkers op weg te helpen. Toch heb je een goed overzicht nodig van de diversiteit aan activiteiten die her en der al plaatsvinden. Als basis voor een goed gestructureerd onboarding programma.

Onboarding game

Voor Labby maakte ik een serious game in de vorm van een kaartspel. Het is te spelen met prospects en klanten om bijvoorbeeld:

  • Te kunnen analyseren welke activiteiten er waar/wanneer nu al plaatsvinden.
  • In beeld te brengen hoe het proces er uit kan komen te zien.
  • De gap analyse te maken.

Analyse

Het spel blijkt enorm effectief. Met name bij het ontwerpen van de gewenste situatie, waar je te maken hebt met veel stakeholders, bewijst het zijn waarde. De ‘spelers’ moeten met elkaar in gesprek met als gevolg dat een aantal voorwaarden, afhankelijkheden en aannames vrijwel direct worden benoemd. Meer dan eens krijg ik verbaasde reacties over wat er op die manier al binnen één á twee uur is bereikt. En dat daar instemming over is.

Als ik kijk naar de verschillende onboarding programma’s dan zie ik veel overeenkomsten. De vorm verschilt natuurlijk, net als de mate van volwassenheid van het programma, maar veel activiteiten komen iedere keer terug. En toch zitten er altijd weer een paar heel specifieke tussen. Een standaard onboarding checklist werkt daarom niet. Het kaartspel bevat om die reden een flink aantal blanco kaarten.

Onboarding roadmap maken

Wil jij het huidige inwerkproces in kaart brengen of een nieuwe roadmap ontwerpen? Dan is een sessie met de Onboarding Game van Labby een heel goede keus.
Hiermee kun je binnen no time komen tot een gedragen concept van je inwerkprogramma. Met daarin alle inwerk activiteiten vanaf het moment dat de handtekening op de arbeidsovereenkomst staat tot aan het moment dat je nieuwe collega een succesvol en gewaardeerd onderdeel uitmaakt van je bedrijf.

De sessie is inclusief:

  • Een exemplaar van de onboarding game.
  • Een bewezen methodiek voor het analyseren van je bestaande, of ontwerpen van een nieuw inwerkprogramma.
  • Best practices die we uitwisselen tijdens de bijeenkomst.
  • Inzicht in welke activiteiten van je leerplatform zich het beste lenen voor welke onderdelen uit je inwerkprogramma.

Een sessie beslaat maximaal een dagdeel (vier uur), incl. voorbereiding, begeleiding en uitwerking van het eindresultaat in A0 PDF formaat. Een spelronde (het spelen) duurt maximaal twee uur. Reserveer (gratis) 45 min. in de agenda voor een intake, dan bespreken we de mogelijkheden.

Onboarding Game

Maximum aantal deelnemers: 6

Locatie: incompany of online

Prijs: € 360,- excl. BTW

Het spel dat Peter Haasdijk heeft ontwikkeld is een plezier om mee te werken. Een checklist en gespreksmethode, met een routekaart als gevolg. Als praktisch instrument helpen de kaarten om stapsgewijs alle uitdagingen bij onboarding ‘in kaart te brengen’. Doordat de kaarten op tafel liggen ontstaat overzicht. Door het gesprek op individuele kaarten te focussen, krijgt elk aspect van onboarding de aandacht die het verdient. Het spel toont daarnaast het diepe inzicht van Peter in alle aspecten van het proces van onboarding, om professionals en organisaties te sterken.

Michiel Hulsbergen

CEO, DialogueTrainer | Auteur van De Emotiekaarten

Dit vind je misschien ook leuk …

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.