Je eigen spel. Hoe vet is dat?

onboarding game

Geschreven door: Peter Haasdijk

πŸ‡³πŸ‡± Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, πŸƒβ€β™‚οΈ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby πŸ›« Onboarding πŸŽ“ Leerplatform πŸ‘¨β€πŸ’» Online vergaderen #Onboarding-menéér πŸŽ“ Co-founder Learning Innovators
ξ‚Œ
ξ₯
ξ€₯

3 april 2023

Labby Onboarding Game

In no-time je introductie- of inwerkprogramma optimaliseren? Dat kan!

De derde versie van de Labby Onboarding Game rolt van de band. Inmiddels dΓ© tool om je introductie- of inwerkprogramma te optimaliseren. Deze versie heb ik in Nederland laten maken en is nu ook te koop via bol.com. Is dat laatste nodig? Zeker niet, je kunt het spel immers gewoon via de website aanschaffen, maar gaaf is het wel. En bovendien goed voor de Google zoekresultaten.
Waarom het spel er is en hoe je het speelt? Je leest het in dit artikel.

Goede mensen werven

In een arbeidsmarkt waarbij het werven van goede mensen best lastig kan zijn, is het belangrijk de mensen die je binnen hebt ook echt binnen te houden.
Gelukkig worden steeds meer organisaties zich bewust van de voordelen, op korte en lange termijn, van een gedegen introductie. Dan is er sprake van echte betrokkenheid, zonder dat de nadruk ligt op:

  • Het moet gisteren af (noodzaak)
  • Het mag niets kosten (budget)
  • We willen wel iets heel cools (marketing)
  • We doen het liefst alles tegelijk (tijd)
  • Maar het is beter om niet te veel veranderen (proces)

Aanpak

Toch komen ze nog regelmatig voorbij. Eisen en wensen (valide) die het lastig maken te focussen op waar het echt om gaat bij onboarding: Betrokken en succesvolle medewerkers. Eigenlijk wil ik gewoon snel in kaart kunnen brengen wat er nu wel en niet gedaan wordt voor nieuwe medewerkers. Dan kan ik daarna met belanghebbenden aan de slag om te bedenken hoe de gewenste situatie er uit zou kunnen zien.
En daar zijn echt wel ALLE belanghebbenden voor nodig. Denk aan management, personeelszaken, automatisering, leidinggevenden, enz.. Anders missen we afhankelijkheden of beperkingen in systemen of processen. Daarom is het zo belangrijk dat de wijze waarop we dit doen garandeert dat iedereen betrokken is en popelt om aan de slag te gaan.
Mijn ervaring is dat de meeste onboarding checklists en andere voorhanden tools de lading niet dekken. Toch zijn deze een mooie basis voor de allereerste versie van een analyse tool in de vorm van een kaartspel: De Labby Onboarding Game.

mindmap

Praktisch instrument

Bij het ontwerpen van het spel ontstaat er al snel een heel nieuwe onboarding checklist. Met onboardingthema’s (w.o. basics, inhoud en verbinding), -fasen (voor de eerste werkdag, op de eerste werkdag, enz.) en -middelen (face-to-face, game, video, enz.). Uiteindelijk krijgt iedere activiteit een eigen kaartje in een spel dat zich, met de gespreksmethode die er bij hoort, gaandeweg ontwikkelt tot een uitermate praktisch instrument.

Het spel is onderdeel van een onboarding workshop waarin ik met deelnemers het huidige inwerkproces in kaart breng, of een nieuwe roadmap ontwerp. Aan het einde van de workshop krijgt iedereen een exemplaar van het spel mee. Zo kan de analyse bij de organisatie waar zij werken nogmaals worden uitgevoerd, dan met alle belanghebbenden er bij.

Toenemende vraag

Steeds vaker word ik gevraagd te helpen bij het in kaart brengen van inwerkprocessen, al dan niet via de workshop. Ook de vraag naar het losse spel neemt toe. Daarom heb ik begin dit jaar het besluit genomen het spel ook los te gaan aanbieden. Inmiddels met een overzicht van alle kaarten (en meer) die in het spel zitten, een handleiding en een verbeterkaart.
Natuurlijk is de externe ‘spelleider’ tijdens de workshop onmisbaar. Deze stelt namelijk ook de lastige en gevoelige vragen die intern niet altijd gesteld worden. Maar nu het spel met de toevoegingen los verkrijgbaar is, kunnen deelnemers het spel ook zelfstandig spelen.

Delen

Ik heb enorm veel plezier beleeft aan het ontwikkelen van dit spel. De workshops geven mij nog steeds energie en deelnemers zijn enthousiast. Ik beken dat ik lang getwijfeld heb. Maar door dit te delen kan ik veel meer organisaties, direct of indirect, helpen met hun onboarding. En uiteindelijk is dat toch waar het om gaat.

Waar vind je

de Labby Onboarding Game? Je koopt hem in de webshop. Als je er een workshop van wil maken en je zoekt een facilitator dan kun je mij dat laten doen. In dat geval krijg je het spel van mij kado.

spelleider

Dit vind je misschien ook leuk …

De kracht van games bij leren!Β 

De kracht van games bij leren!Β 

Games, van oorsprong puur tijdverdrijf, zijn voor het zakelijke gebruik inmiddels uitgegroeid tot uiterst krachtige leermiddelen. Je komt ze tegenwoordig in allerlei vormen tegen. In deze blog duik ik nog maar eens in de kleurrijke wereld van educatieve games. Ik verken de verschillende types, de unieke voordelen die ze bieden in leeromgevingen, en hoe je ze effectief integreert in je leerontwerp. En tot slot, een kijkje in een aantal praktijkvoorbeelden!

Van visie naar keuze: LMS/LXP

Van visie naar keuze: LMS/LXP

Wil je succesvol zijn met je academie, dan zijn een duidelijke visie en concrete doelen, zoals vaardigheidsontwikkeling, innovatie stimuleren of de bedrijfscultuur versterken, randvoorwaardelijk.

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Spelleider nodig voor de Labby Onboarding Game? Laat het me weten.