De kinesthetische leerstijl: hoe maak je gebruik van deze leerstijl?

kinesthetische leerstijl

Geschreven door: Peter Haasdijk

🇳🇱 Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér 🎓 Co-founder Learning Innovators

25 maart 2024

In een eerder blog heb ik het idee achter de leerstijlentheorie ter discussie gesteld. Daarin pleitte ik voor het gebruik van meerdere stijlen in leerinterventies. In dit blog wil ik eens focussen op één van mijn favoriete leerstijlen, de kinesthetische leerstijl. Hierbij leer je hands-on door te doen en te ervaren. Ik ga het hebben over de sterke en zwakke punten van deze stijl, wie daar baat bij zou kunnen hebben en op welke manieren je de stijl zou kunnen inzetten. Tegelijkertijd benadruk ik het belang van een mix van leerstijlen, om te streven naar een rijke, gevarieerde leerervaring die iedere lerende ten goede komt.

De leerstijlen

Een leerstijl is een manier van leren. In dit blog licht ik de kinesthetische leerstijl uit. Naast deze leerstijl heb je ook de visuele leerstijl, de sociale leerstijl, de solitaire leerstijl en de logische leerstijl. Het idee achter de leerstijlen is dat we allemaal verschillend zijn en dat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft voor de manier van leren.

Wat is de kinesthetische leerstijl?

Bij de kinesthetische leerstijl, ook bekend als de bewegende leerstijl, kom je graag in beweging. Je leert het beste door in beweging te komen en actief met de leerstof aan de slag te gaan. Personen met deze leerstijl vinden het lastig om stil te zitten en te luisteren of uit een boek te leren.

Dit zijn een aantal kenmerken van deze leerstijl:

  • Behoefte aan fysieke activiteit
  • Moeite met langdurig stilzitten, luisteren of alleen lezen
  • Gebruik van handgebaren tijdens het vertellen of uitleggen
  • Voorkeur voor de praktische toepassing van de leerstof
  • Begrip van de leerstof door te doen, zoals door experimenten

Personen met de kinesthetische leerstijl kan je dus het beste laten leren door rollenspellen, praktische experimenten, excursies en uitjes, bewegingspauzes en fysieke activiteiten.

Sterke en zwakke punten

Zoals bij alle leerstijlen zitten er zowel sterke als zwakke punten aan deze leerstijl. De sterke punten van deze leerstijl zijn: praktisch, probleemoplossend, creatief en innovatief. Je bent goed in het toepassen van theoretische kennis in de praktijk, het leggen van verbanden, samenwerken en communiceren.

De zwakke punten van deze leerstijl zijn: moeite met stilzitten en zittend leren. Dit uit zich in misverstanden. Zo kunnen personen met de kinesthetische leerstijl bijvoorbeeld verkeerd gelabeld worden.

Heb je moeite met stilzitten? Een goede tip hiervoor is om regelmatig bewegingspauzes te nemen. Door wat vaker tussendoor te bewegen, wordt het makkelijker om theoretische stof tot je te nemen.

Hoe maak je gebruik van deze leerstijl?

Nu je weet wat de leerstijl kenmerkt, wil je vast graag weten hoe je gebruik kan maken van deze leerstijl. Herken jij jezelf wanneer je leest over deze leerstijl? Of gebruik je hem regelmatig wanneer je leerproducten maakt voor jouw lerenden? Mijn tip: maak niet alleen gebruik van de kinesthetische leerstijl, maar experimenteer ook eens met het gebruik van meerdere leerstijlen door elkaar. Het is immers de variatie bij het leren die het beste helpt bij de verwerking van de stof!

Dit vind je misschien ook leuk …

PDF naar Podcast: Google NotebookLM

PDF naar Podcast: Google NotebookLM

Google NotebookLM maakt het eenvoudig om lange documenten samen te vatten en om te zetten in levensechte podcasts. Ideaal voor het toegankelijker maken van content, zoals onboarding roadmaps. Probeer het zelf voor efficiëntere kennisdeling!

LIFOW: leren in je dagelijkse routine

LIFOW: leren in je dagelijkse routine

Gevangen in de onophoudelijke stroom van werk. Een eindeloze reeks e-mails, vergaderingen en dagelijkse taken slokt onze tijd op, waardoor het vrijwel onmogelijk lijkt om tijdens de werkdag ruimte te vinden voor persoonlijke ontwikkeling.

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo 👋
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.