Hoe leren dieren?

hond leren

Geschreven door: Peter Haasdijk

πŸ‡³πŸ‡± Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, πŸƒβ€β™‚οΈ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby πŸ›« Onboarding πŸŽ“ Leerplatform πŸ‘¨β€πŸ’» Online vergaderen #Onboarding-menéér πŸŽ“ Co-founder Learning Innovators
ξ‚Œ
ξ₯
ξ€₯

7 december 2022

Hoe leren dieren?

En wat kun je van de dieren leren?

Ieder mens is in het dagelijks leven continu bezig met leren. Niet alleen tijdens het volgen van een cursus of training. Wanneer je met je auto naar je werk rijdt, iemand zegt dat je haar zo leuk zit of als je een verkoopgesprek voert met een potentiΓ«le klant, ook dan ben je aan het leren.

Er zijn veel verschillende leervormen waarop mensen nieuwe informatie, vaardigheden of voorkeuren kunnen verwerven of bestaande aanpassen. Dat is bij dieren niet anders. Het menselijk brein is echter essentieel anders dan dat van dieren. Hierdoor zijn niet alle leervormen even geschikt om bijv. op je hond toe te passen.

Het menselijk brein

Het menselijk brein bestaat eigenlijk uit drie lagen:

  • De neocortex is betrokken bij de hogere functies zoals zintuigelijke waarneming en bewegingen.
  • Het limbische brein (zoogdierenbrein). Naast emotie, emotieregulering en emotioneel geheugen is deze laag ook betrokken bij genot en motivatie.
  • Het reptielenbrein is het oudste en meest instinctieve hersendeel. Het reguleert primaire instincten zoals voortplanting, overleven, stress en angst en vormt voor een belangrijk deel het onderbewuste systeem.

Het limbische- en reptielenbrein functioneren onbewust. De neocortex is evolutionair gezien het nieuwste deel van het brein waardoor wij kunnen redeneren, abstract denken en spreken. De neocortex maakt geen verschil tussen realiteit en herinnering. Hierdoor kunnen mensen traumatische ervaringen herbeleven of zelfs beleven zonder dat de ervaring zich (mogelijk) voordoet. Bij dieren is dit deel veel minder ontwikkeld waardoor zij minder in staat zijn herinneringen op te halen.

Welke leervormen worden er dan gebruikt door dieren. Ik noem er een paar:

Inprenting

Leren in een korte periode in een gevoelige levensfase van een dier.
Inprenting werd geformuleerd door Konrad Lorenz naar aanleiding van onderzoek naar volggedrag bij jonge ganzen. Jonge ganzen die net uit het ei komen volgen automatisch hun moeder (het eerste wat beweegt).

Karl Lorenz

Gewenning

Wanneer een prikkel wordt herhaald en de situatie verandert niet, neemt de schrikreactie erop af en raakt het dier er aan gewend.

Proefondervindelijk leren

Leren door de ervaringen die worden opgedaan later te gebruiken.

Sociaal leren

Leren door interactie met anderen. Soortgenoten of anders. Imitatieleren is een vorm van sociaal leren.

Inzicht leren

Leren in een onbekende situatie of omgeving door vroeger opgedane ervaringen te combineren.

Conditionering

Leren verbanden leggen tussen twee vlak na elkaar volgende prikkels (klassieke conditionering) of tussen het eigen gedrag en het effect daarop (operante conditionering.
Bekend is het onderzoek van Ivan Pavlov waarin honden een associatie legden tussen een bel en het voedsel dat elke keer na de bel volgde.

Elk van deze leervormen kunnen worden gebruikt door dieren. Dat wil echter nog niet zeggen dat jij, als trainer van het dier ze ook daadwerkelijk kunt toepassen. Daar is inzicht voor nodig in hoe het betreffende dier leert.

hond spelen

 

Eigenlijk kunnen wij als mens nog best heel wat van de dieren leren. Laat ik afsluiten met een paar lessen uit het dierenrijk:
 

  • Live by the Moment. Laat je niet steeds zo afleiden door allerlei prikkels.
  • Vertrouw op je instinct. Je zintuigen geven je hier genoeg informatie voor.
  • Trap regelmatig op de rem. Zorg dat je niet de hele tijd aan stress wordt blootgesteld.
  • Lach eens wat vaker en neem jezelf niet altijd zo serieus.
  • Luister ook eens naar je lichaam. Als het wat nodig heeft dan roept het heus.

Dit vind je misschien ook leuk …

De kracht van games bij leren!Β 

De kracht van games bij leren!Β 

Games, van oorsprong puur tijdverdrijf, zijn voor het zakelijke gebruik inmiddels uitgegroeid tot uiterst krachtige leermiddelen. Je komt ze tegenwoordig in allerlei vormen tegen. In deze blog duik ik nog maar eens in de kleurrijke wereld van educatieve games. Ik verken de verschillende types, de unieke voordelen die ze bieden in leeromgevingen, en hoe je ze effectief integreert in je leerontwerp. En tot slot, een kijkje in een aantal praktijkvoorbeelden!

Van visie naar keuze: LMS/LXP

Van visie naar keuze: LMS/LXP

Wil je succesvol zijn met je academie, dan zijn een duidelijke visie en concrete doelen, zoals vaardigheidsontwikkeling, innovatie stimuleren of de bedrijfscultuur versterken, randvoorwaardelijk.

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo πŸ‘‹
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.