online vergaderen

BigBlueButton is een open source webapplicatie voor webinars en virtual classrooms. In tegenstelling tot veel commerciële alternatieven, waarvoor je software moet installeren, werkt BigBlueButton binnen de webbrowser van je gebruiker(s).
Je installeert de applicatie op je eigen server. Je maakt dus geen gebruik van de server van een andere aanbieder (veelal in een ander land).

BigBlueButton kun je gebruiken als eigen online vergaderplatform. Je kunt er niet alleen audio- en videogesprekken mee voeren maar ook presentaties mee geven, o.a. met gebruik van whiteboards. Verder is het mogelijk om er openbare of privé chatgesprekken mee te voeren.

Wanneer je deelneemt aan een BigBlueButton sessie, dan doe je dat als moderator (organisator) of als toeschouwer. Toeschouwers nemen deel aan een gesprek, delen webcambeelden, steken hun virtuele hand op wanneer ze aandacht willen en chatten met anderen, al dan niet prive.
Een beheerder kan andere gebruikers aanwijzen die mogen presenteren. Zij krijgen daarmee controle over de getoonde informatie. De beheerder kan gebruikers ook onderdrukken of verwijderen.

Handleiding

Download hier onze verkorte handleiding voor het gebruik van BigBlueButton, geschreven door Jos Grob (Action Learning Academy)

Handleiding

Requirements

We raden alle gebruikers aan, voorafgaand aan hun eerste livesessie, ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de onderstaande minimumvereisten voor BigBlueButton HTML5.
Hier vindt u aanbevelingen voor computer, browser, audio, bandbreedte en mobiele apparaten.

Computer

 • Een laptop of desktop computer met (minimaal) 2G geheugen en een 1Ghz-processor.

Browser

 • Desktop / laptop: Google Chrome, Mozilla Firefox, Edge
  Je kunt Safari op Mac OS X gebruiken maar je hebt dan niet de mogelijkheid om schermen te delen.
 • Mobiel iOS: Safari Mobile
 • Mobiel Android: Chrome Mobile

Audio

 • Gebruik een headset om ervoor te zorgen dat gebruikers uw stem duidelijk kunnen horen zonder echo of achtergrondgeluid.

Bandbreedte

 • Minimaal 0,5 Mbits/sec. upstream en 1 Mbits/sec. downstream. Om de bandbreedte te controleren: https://speedtest.net/.

Mobiele apparaten

 • Dataverbinding: 4G LTI voor de beste resultaten of minimaal 3G-netwerk om audio en presentaties te bekijken en schermen te delen.
 • Draadloze verbinding: We raden particuliere netwerken aan boven openbare netwerken.
 • Apparaatinstellingen: Verminder het apparaatgebruik terwijl u verbinding maakt met BigBlueButton. Sluit applicaties die op de achtergrond draaien.