Onvergetelijke lessen geven met videoconferentie

onvergetelijk lessen geven via videoconferentie

Geschreven door: Peter Haasdijk

πŸ‡³πŸ‡± Beusichem 🍏🍐 Ondernemer, vader, levensgenieter, πŸƒβ€β™‚οΈ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby πŸ›« Onboarding πŸŽ“ Leerplatform πŸ‘¨β€πŸ’» Online vergaderen #Onboarding-menéér πŸŽ“ Co-founder Learning Innovators
ξ₯
ξ€₯

22 november 2021

Lesgeven met videoconferentie

In de huidige samenleving is een klassikale setting al lang niet meer de enige manier om kwalitatief hoogstaand onderwijs of training aan te bieden. Online onderwijs biedt een scala aan mogelijkheden om leermateriaal toegankelijk te maken, er mee bezig te zijn en de opgedane kennis te tonen.
Live videoconferenties zijn een geweldig manier om docenten in realtime met deelnemers te laten communiceren. Het stelt docenten in staat om de mate van begrip te meten, vragen te beantwoorden, feedback te geven, zaken te demonstreren en concepten uit te leggen die verdere verduidelijking behoeven. Het stelt deelnemers ook in staat om in realtime met elkaar te communiceren en samen te werken.

In deze blog vind je een aantal tips over het plannen en faciliteren van les geven via videoconferentie op een manier waarmee je deelnemers betrekt en het leren bevordert.

Plan de videoconferentie

Bepaal hoe lang je sessie zal zijn en maak het niet te lang. Afhankelijk van het onderwerp zou tussen 30 minuten en een uur voldoende moeten zijn.
Als je dia’s gebruikt, zorg er dan voor dat het tekstlettertype groot is en dat afbeeldingen duidelijk zijn. Er kunnen deelnemers zijn met kleinere beeldschermen.
Neem je sessie op voor het geval sommige deelnemers niet aanwezig kunnen zijn of de sessie later willen terugkijken. Zorg dat je vooraf weet hoe je je sessie moet opnemen, waar de opname wordt opgeslagen en hoe je die daarna kunt delen.
Verdeel de rol van presentator en die van moderator waar mogelijk over twee personen en stel dit in in de software.

Vind een goede ruimte en gebruik de juiste apparatuur

Zorg voor een goed verlichte kamer met een eenvoudige achtergrond. Gebruik eventueel een virtuele achtergrond. Het gebruik van een effen gladde muur als je geen groen scherm hebt, is voldoende.
Gebruik een koptelefoon en een microfoon voor een beter geluid.
Plaats je gezicht ter hoogte van de camera – niet te ver onder of boven.

Voorbereiding

Start de sessie tien minuten van tevoren zodat deelnemers hun microfoons en instellingen kunnen controleren.
Geef via een standaardbericht je deelnemers instructies over technische zaken.
Kondig het aan als je de sessie gaat opnemen en druk daarna pas op de opnameknop. Stel jezelf opnieuw voor zodat ook dat wordt opgenomen.
Als je gebruik maakt van brake-out ruimtes, wees dan duidelijk over het onderwerp van discussie. Geef ook aan hoe lang de brake-out sessie duurt.
Vraag deelnemers hun camera aan te zetten als je ze meer bij de sessie wil betrekken. In sommige gevallen is het echter beter om de camera uit te zetten. Bijvoorbeeld wanneer niet iedereen een voldoende stabiele internetverbinding heeft of als er teveel deelnemers zijn.

Maak actief deelnemen aantrekkelijk

Laat deelnemers weten hoe ze vragen kunnen stellen e.a., bijvoorbeeld door de functies ‘hand opsteken’ of ‘applaus’ te gebruiken.
Tijdens een Q & A is het goed om de moderator de vragen in de chat voor te laten lezen. Dat maakt het voor iedereen een stuk overzichtelijker en het werkt beter voor de opname.
Het is altijd goed om tijdens het presenteren af en toe te pauzeren zodat je kunt kijken of er vragen zijn.
Maak voor standaard voorbij komende vragen alvast antwoorden en links die je snel kunt kopiΓ«ren en plakken in de chat.
Nodig tijdens de discussie deelnemers uit hun microfoon aan te zetten en zorg ervoor dat ze deze weer uitzetten als ze klaar zijn.
Als je de beschikking hebt over een poll functie, gebruik deze dan om deelnemers met tussenpozen actief te betrekken.

De wereldwijde pandemie heeft ons laten zien hoe belangrijk het is om leerplatforms met een oplossing voor videoconferenties te combineren. De combinatie maakt het realtime delen van audio, video, dia’s, whiteboard, chat en scherm mogelijk.

Dit artikel verscheen voor het eerst op Moodle.org op 27 september 2021 en is vertaald en bewerkt door Peter Haasdijk.
Moodle LMS kan vrij eenvoudig worden uitgebreid met BigBlueButton. Vanaf versie 4.0 zal BigBlueButton standaard onderdeel uit gaan maken van het LMS.

Dit vind je misschien ook leuk …

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.

App me
Appen met Labby
Hallo πŸ‘‹
Heb je een vraag over werken en leren 'op afstand'?
Stuur mij dan een appje.