AI als gesprekscoach? Zo helpt DialogueTrainer je écht vooruit
Op 12 juni sta ik op het jaarlijkse Learning Innovators Festival, georganiseerd door de mensen van Pluvo. Tussen de keynotes, koffiemomentjes en andere gesprekken door ontmoet ik Kyan Oomen. Kyan is Business Development Manager bij DialogueTrainer. We raken aan de praat – natuurlijk over leren, maar vooral ook over hoe AI als gesprekscoach tegenwoordig het verschil maakt. Kyan vertelt me enthousiast over hoe DialogueTrainer zich de afgelopen tijd razendsnel heeft ontwikkeld. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en nog tijdens het festival prikken we een afspraak.
Een persoonlijke kennismaking met AI als gesprekscoach
Een week later zit ik bij DialogueTrainer op kantoor en krijg een indrukwekkende demo. Wat DialogueTrainer vandaag de dag biedt is niet te vergelijken met de versie die ik jaren geleden al eens integreerde in een Moodle LMS. De simulaties zijn krachtiger, de feedback is scherper en de gesprekken voelen écht. De rol van AI als coach blijkt een regelrechte gamechanger. Niet om een menselijke trainer te vervangen, maar om elke deelnemer op het juiste moment van de juiste feedback te voorzien. Op maat, meteen na afloop van het gesprek.
AI als gesprekscoach in mijn eigen praktijk
Ik kom achter een leuk detail: De CEO van DialogueTrainer, Michiel Hulsbergen, is een dorpsgenoot. We zijn nagenoeg buren. Stiekem maakt dat het nog leuker om te zien hoe zijn organisatie de afgelopen tijd zulke grote stappen heeft gezet. DialogueTrainer is niet alleen technisch beter geworden, maar heeft ook een steviger plek gekregen binnen leerstrategieën. DialogueTrainer is ondertussen ook stevig verankerd in mijn eigen werk. In mijn Onboarding Game is het al langere tijd een vaste activiteit waarmee nieuwe medewerkers bijvoorbeeld gespreksvaardigheden trainen. De meerwaarde is overduidelijk – zeker dankzij de AI-ondersteuning die het nog krachtiger en effectiever maakt.
Wat maakt AI-ondersteunde gesprekstraining zo sterk?
Wat mij aanspreekt is dat het platform zich niet richt op het goede antwoord maar op het goede gesprek. De simulaties zijn gebaseerd op herkenbare werksituatie, denk aan feedback geven, weerstand bespreken of coachen in lastige omstandigheden. De virtuele coach stelt vragen die je echt laten nadenken. Niet vanuit scripts, maar op basis van jouw keuzes en stijl. Daardoor werkt het platform niet alleen als oefentool, maar ook als spiegel.

Integratie in je eigen LMS of LXP? Geen probleem.
Wat ik extra sterk vind, is hoe makkelijk je DialogueTrainer kunt integreren binnen je eigen leeromgeving. Of je nu werkt met Moodle, een LXP of een ander platform: De simulaties zijn gewoon beschikbaar binnen je eigen context. En dat maakt de impact in mijn ervaring alleen maar groter. Het is geen losse tool maar wordt echt onderdeel van je leerstrategie.
Waarom dit ertoe doet?
We investeren vaak veel in technische trainingen. Maar als iemand niet durft aan te spreken, geen grenzen stelt of een lastig gesprek uit de weg gaat, dan stokt de samenwerking alsnog. DialogueTrainer biedt daarvoor een praktische, wetenschappelijk onderbouwde oplossing. Geen rollenspellen waar je je doorheen schaamt, maar een veilige, digitale omgeving waarin je écht leert.
Voor mij was de ontmoeting met Kyan en de kennismaking met de nieuwste versie van DialogueTrainer een reminder: Soft skills zijn niet soft, maar keihard nodig. En met de juiste technologie kun je ze eindelijk structureel en meetbaar ontwikkelen.
0 reacties