+31 613272159 info@labby.nl

Omgaan met weerstand: Wat je leert van mopperende Muppets

Omgaan met weerstand en mopperende Muppets

Geschreven door: Peter Haasdijk

🇳🇱 Amerongen 🌲🌲 Ondernemer, vader, levensgenieter, 🏃‍♂️ hardloper. Eigenaar Profidor | Labby 🛫 Onboarding 🎓 Leerplatform 👨‍💻 Online vergaderen #Onboarding-menéér 🎓 Co-founder Learning Innovators

19 juni 2025

Statler en Waldorf

De twee mopperende muppets op het balkon.

Iedere trainer kent ze: Deelnemers die net iets harder mopperen, kritischer zijn of alles al denken te weten. Je herkent ze misschien wel als Statler en Waldorf, de mopperende muppets op het balkon. Tijdens workshops en presentaties vormen ze vaak de grootste uitdaging. Maar omgaan met weerstand begint bij herkennen én benutten. Want als je het goed aanpakt, worden deze deelnemers je grootste hulpbronnen.

Eens per maand ga ik, vaak samen met Eric, naar een netwerkbijeenkomst voor ondernemers. Meestal is er een inhoudelijke presentatie over een voor ons relevant onderwerp. Eric en ik zoeken dan een plekje op het balkon. We zijn door een ander lid als eens gekscherend voorzien van een bijnaam …

En bedankt, mopperende muppets dus 🙂

Grappig natuurlijk, maar de vergelijking klopt ergens ook wel. Want ook ik krijg, als ik trainingen geef, nog wel eens te maken met deelnemers die weerstand tonen: Mopperkonten, allesweters of twijfelaars die elke werkvorm hardop bevragen. Hun energie kan een groep meenemen, maar ook flink blokkeren.
En toch… juist deze mopperende muppets kunnen, als je goed weet om te gaan met weerstand, ontzettend veel waarde toevoegen. Ze prikken door luchtige aannames heen, zorgen voor verdieping en houden je als trainer scherp.

Wat helpt als je weerstand voelt in je groep?

  • Vroeg signaleren: Vaak voel je bij de kennismaking al dat iemand mogelijk weerstand heeft. Een open houding en wat extra aandacht kunnen dan wonderen doen.
  • Erkenning geven: Laat merken dat je hun bijdrage hoort en waardeert maar stel er grenzen aan: “Interessant punt, daar kom ik straks op terug.”
  • De groep betrekken: Leg vragen of bezwaren terug in de groep. Zo voorkom je een 1-op-1 gesprek en benut je de wijsheid van de andere deelnemers.
  • Humor gebruiken: Humor helpt bij het omgaan met weerstand, zolang je niemand belachelijk maakt. Een knipoog werkt vaak beter dan een discussie.
  • Nazit: Soms zit er iets achter het gedrag. Een kort gesprekje achteraf, of tijdens de pauze helpt om begrip te kweken – van twee kanten.

Zo blijven je Statlers en Waldorfs betrokken én wordt jouw workshop er alleen maar beter van.

Het t-shirt op de foto heb ik vandaag van mijn vrouw gekregen 🤣

Dit vind je misschien ook leuk …

0 reacties

Labby Leuks

Labby Leuks

Iedere maand wat leuks van Labby bij de post?

Via de Labby Leuks deel ik blog- en nieuwsberichten om je op de hoogte te houden van relevante ontwikkelingen op het gebied van inwerken en opleiden.

Bedankt voor je inschrijving! Vanaf nu ontvang je iedere maand een editie van de Labby Leuks.