leermanagement systeem

Open source

Moodle is een ‘open source’ Elektronische Leeromgeving.

‘Open source’ wil zeggen dat de code waarin de software geschreven is openbaar is en dat iedereen het gratis kan gebruiken. Je kunt van de website Moodle.org het hele pakket downloaden en op een server installeren. Daarna kun je het naar eigen smaak inrichten en er cursisten in toelaten. Er is geen eigenaar die een rekening stuurt voor licentiekosten.

Elektronische Leeromgeving betekent dat Moodle je alle standaardfuncties biedt om een cursus te maken waarin digitale bronnen staan in de vorm van tekst, beeld, video en animaties. Ook zijn er digitale leeractiviteiten te kiezen waarmee de cursisten zichzelf toetsen, communiceren of een product kunnen maken. Denk daarbij aan Toetsen, Forums of een Wiki (een website binnen de cursus met informatie die cursisten zelf verzamelen). Moodle biedt puzzelstukken waarmee je een eigen cursus kunt ontwerpen op basis van een visie op didactiek in jouw kennisdomein. Daarnaast biedt Moodle functies die nodig zijn om cursisten in te schrijven en bij te houden wat ze in de cursus doen.

Waarom Moodle

Moodle is ‘gratis’. Dat wil zeggen, het pakket is gratis. Hosting, installatie, onderhoud en het leren werken met Moodle, zijn dat niet. Je investeert in geld om ondersteuning in te kopen of in tijd om veel zelf te doen. Je hoeft in elk geval geen dure licentie af te sluiten.

Moodle is gemakkelijk te leren. Het is opgezet vanuit de gedachte dat iedereen die leermateriaal ontwikkelt, ook zonder ICT-expertise, een cursus in Moodle kan maken.

Moodle biedt veel ontwerpvrijheid. Het schrijft geen standaardopbouw voor. Je kunt alles instellen naar je wensen. Je zet aan wat je wilt gebruiken. De rest blijft onzichtbaar. Wil je een extra functie toevoegen, dan is de kans groot dat iemand op de wereld daar al een plug-in voor ontwikkeld heeft die je veelal gratis kunt aanschakelen.

Moodle is stabiel. Dat wil zeggen dat het goed onderhouden wordt door een wereldwijde community die steeds probeert het pakket te verbeteren en aan te sluiten bij de wensen van de gebruikers. Er zit geen bedrijf achter dat van de ene op de andere dag besluit te stoppen met onderhoud aan het pakket.

moodle

Bron: Capterra, augustus 2020.