Info

moodle

Open source

Moodle is een ‘open source’ Elektronische Leeromgeving.

‘Open source’ wil zeggen dat de code waarin de software geschreven is openbaar is en dat iedereen het gratis kan gebruiken. Je kunt van de website Moodle.org het hele pakket downloaden en op een server installeren. Daarna kun je het naar eigen smaak inrichten en er cursisten in toelaten. Er is geen eigenaar die een rekening stuurt voor licentiekosten.

bigbluebutton

BigBlueButton is een open source webapplicatie voor webinars en virtual classrooms. In tegenstelling tot veel commerciële alternatieven, waarvoor je software moet installeren, werkt BigBlueButton binnen de webbrowser van je gebruiker(s).
Je installeert de applicatie op je eigen server. Je maakt dus geen gebruik van de server van een andere aanbieder (veelal in een ander land).

BigBlueButton kun je gebruiken als eigen online vergaderplatform. Je kunt er niet alleen audio- en videogesprekken mee voeren maar ook presentaties mee geven, o.a. met gebruik van whiteboards. Verder is het mogelijk om er openbare of privé chatgesprekken mee te voeren.