social distance

Heel veel mensen hebben de afgelopen maanden juist ontzettend hard (nog harder dan normaal) doorgewerkt!

Er is ook een groep die anders is gaan werken. Vanuit huis, op afstand, waar mogelijk online.
Weer anderen werken door, op de oude manier. Misschien wat minder hard, omdat er minder werk is. Omdat het niet anders kan vanwege het soort werk of opgelegde maatregelen. Of vanwege een andere reden.
Voor een aantal is het werk opgehouden. Door het uitblijven van een contractverlening, ontslag of beëindiging van een inhuuropdracht.

Hoe het ook zij, op enig moment verandert er opnieuw van alles. Terug naar normaal zit er niet in, zeker niet op korte termijn. Overal worden plannen gemaakt voor de komende periode. Maatregelen en oplossingen met betrekking tot afstand houden, hygiëne, beschermingsmaatregelen en gedragsbeïnvloeding van medewerkers, klanten en leveranciers.

Al die maatregelen hebben gevolgen voor de wijze waarop we ons werk doen en de omgeving waarin dat gebeurt. Slechts een paar voorbeelden:

  • Er wordt geïnvesteerd in (het aanpassen van) werkplekken. Die 1.5m economie betekent ook minder medewerkers per m2 op kantoor. Kantines worden anders ingericht en er komen looproutes op kantoor.
  • Er komt een andere verdeling tussen thuiswerken en werken op kantoor. Vergaderingen vinden dan online plaats, of gecombineerd on- en offline, en 'bila's' en kopjes koffie gaan via beeldbellen.
  • Ook ontkomen we niet aan het (verder) digitaliseren van processen als online werving & selectie, inwerken van nieuwe medewerkers, samenwerken, administratie, sales en ga zo maar door.
  • Het betekent ook dat je werknemers in de gaten moet kunnen houden v.w.b. gezondheid en welzijn.

Eerder deze week kwam de term re-boarding ineens weer voorbij. Een gekke term die niet zo heel vaak gebruikt werd. Als het al gebeurde ging het om medewerkers die intern van functie wisselden en opnieuw een afgeslankt, van onboarding afgeleid inwerkproces doorliepen. Nu werd het woord gebruikt in de context van het weer aan het werk gaan na de Corona crisis.

Re-boarding in dit verband betekent bijv. informatie delen en kennis toetsen over o.a.:

  • Overheidsmaatregelen en maatregelen binnen het bedrijf.
  • Hygiëne, veiligheid en gedragsbeïnvloeding.
  • Gewijzigde omgeving, eisen en verwachtingen, processen.

Werken is blijvend veranderd. Daarom is het nu de tijd om eens goed te kijken naar hoe je medewerkers werft, inwerkt, weer aan het werk laat, en behoudt voor je organisatie.

Onze Onboarding Game, die we gebruiken voor het in kaart brengen en analyseren van het onboardingproces, is sinds kort online beschikbaar en we hebben een eigen vergaderplatform beschikbaar waarop we met jou kunnen overleggen. Dit platform kunnen we trouwens ook onze klanten aanbieden.
Aarzel niet om contact op te nemen wanneer je denkt dat we iets voor je kunnen doen bij de implementatie van deze ingrijpende veranderingen.