labby social network solutions

Open Source software is software waarvan de broncode is gepubliceerd en vrij beschikbaar is voor het publiek. Hierdoor kan iedereen het vrij kopiëren, aanpassen en verspreiden zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. Dat is een wezenlijk verschil met de traditionele closed source software. Een product waarbij de broncode niet bekend is bij de gebruiker en alleen de leverancier de software kan onderhouden of aanpassen.

Een voorbeeld

Wanneer je je website laat maken met closed source software, kan alleen de bouwer / hostingpartij het content management systeem (CMS) beheren en aanpassingen maken.
Wanneer je besluit om over te stappen naar een andere leverancier dan kan dat vaak niet. Een website die gemaakt is met open source software kun je wel meenemen.

Het kostenaspect

Bovenstaand voorbeeld gaat natuurlijk niet alleen op voor websites maar ook voor andere software. Voor de bekende suites van bijv. Microsoft Office en Adobe Creative Cloud sluit je een licentie overeenkomst af om deze te mogen gebruiken. Voor deze suites zijn ook open source varianten beschikbaar waarvoor dit niet geldt.
Veel bedrijven kiezen dan ook voor open source vanwege het (initiële) kostenaspect. Maar pas op, de prijs van software bestaat niet enkel uit de aanschaf van de broncode. Deze zal ook moeten worden ingericht, onderhouden, aangepast, gehost, etc.. Daarbij is niet alle open source software 'gratis'.
Of er daadwerkelijk sprake is van (financieel) voordeel hangt sterk af van wat je zelf, of anders, kunt doen.

Flexibiliteit

Wanneer je de beschikking hebt over de broncode, dan heb je natuurlijk ook meer controle. Je kunt de broncode aanpassen wanneer deze niet optimaal werkt, checken op ongewenste activiteiten of zelfs uitbreiden met extra functionaliteit. Een leverancier heb je daarbij niet nodig.
Ook hier een kanttekening. Wanneer je van de broncode afblijft, kun je over het algemeen een beroep doen op de ontwikkelaar wanneer er iets niet werkt zoals het hoort. Zodra je de broncode aanpast of je voldoet niet aan de minimum eisen van de software, zal deze wat minder snel of zelfs niet bereid zijn je te helpen.

Veiligheid

Omdat de broncode vrij beschikbaar is, is het mogelijk om evt. fouten op te sporen en te repareren. Wanneer er zich een probleem voordoet wordt deze al snel zichtbaar bij de groep van gebruikers en kan dan ook snel worden opgelost. Daarmee is open source software per definitie een stuk veiliger dan closed source software.
Dat de broncode openbaar is, wil niet zeggen dat ook de data die een bedrijf daarmee verwerkt dat is. Die kun je prima beveiligd op een server naar keuze opslaan.